Traduceri catalana

Echipa noastra de traducatori autorizati sunt specializati in limba catalana, fiind documentati asupra terminologiei si contextului, capabili sa adapteze lingvistic textul si continutul acestuia in limba in care este tradus, totul la preturi competitive si in termenele stabilite.

Catalana (català, valencià) este o limbă romanică vorbită pe un teritoriu populat de 11 milioane de locuitori, din statele Spania, Franţa, Andorra şi Italia:
Catalonia (Catalunya, Spania), unde este limbă co-oficială, alături de spaniola.
Insulele Baleare (Illes Balears, Spania), unde este limbă co-oficială cu spaniola.
Andorra, unde este singura limbă oficială.
O parte din Valencia (País Valencià, Spania), unde este co-oficială cu spaniola, fiind numită oficial Valencià (valenciană).
Catalonia de Nord sau Roussillon (Catalunya Nord, Franţa), unde catalana nu are statut oficial.
O parte din provincia Aragon, Spania (La Franja), mai ales comarqueurile Baixa Ribagorça, Llitera, Baix Cinca, şi Matarranya, unde nu are statut oficial, însă şi-a câştigat o anumită recunoaştere în legile aragoneze, după 1990.
Oraşul sardinian l'Alguer (Alghero, Italia), unde este co-oficială cu italiana şi cu sarda.
O mică regiune în Murcia, cunoscută ca şi el Carxe, unde catalana nu are statut oficial.
Toate zonele sunt numite neoficial Països catalans (sau Ţări catalane), o denumire bazată la origine pe afinitatea culturală şi pe patrimoniul comun, care a fost mai târziu interpretată politic de unii.
Catalana s-a dezvoltat în secolul IX din Latina vulgară de ambele părţi ale Munţilor Pirinei (regiunile Rosselló, Empuries, Besalú, Cerdanya, Urgell, Pallars şi Ribagorça). Are trăsături comune cu galo-romana şi ibero-romana şi se poate spune că provine din dialectul occitan (sau roman de vest).
Limba s-a extins spre sud prin Reconquista, în mai multe faze: Barcelona şi Tarragona, Lleida şi Tortosa, vechiul Regat al Valenciei, şi transplantat spre Insulele Baleare şi l'Alguer.